În calitate de producător de matriţe și prestator pentru injectat material plastic deschis faţă de cerinţe exigente și soluţii neconvenţionale, Lercher a devenit un specialist în produse de înaltă tehnologie fabricate în serie de masă. De la mașinile de injectat se pretinde nu numai maxim de precizie și randament, ci și multă flexibilitate. Acestea sunt motivele pentru care parcul de mașini de injectat de la Lercher este alcătuit 100% din mașini fără coloane.

O întreprindere parteneră a fost cea care, cu mai mult de zece ani în urmă a dat imboldul pentru achiziţia uneia dintre primele maşini de injectat fără coloane de la ENGEL. „De atunci ne-am interesat şi de alte maşini de pe piaţă”, spune Sandra Ender-Lercher, directoarea frmei Lercher GmbH, „dar am ales să rămânem cu Engel. Maşinile fără coloane oferă mari avantaje pentru fabricarea matriţelor, iar ca prestator pentru injectat material plastic ne permite un cost orar scăzut.”

Mașini mici pentru matrițe mari

Matriţele sunt proiectate şi fabricate la parterul clădirii Lercher, în Klaus din Voralberg, iar hala de injecţie se află deasupra, la etaj. Ambele domenii se dezvoltă în mod continuu. În anul 2014 au fost puse în funcţiune şase noi ma şini, care se adaugă celor patru puse în funcţiune în anul precedent. Modelul preferat este maşina hibridă Engel evictory cu ecodrive. Din ce în ce mai frecvent sunt comandate maşini cu roboşi de manipulare integraţi. Toate maşinile sunt utilizate pentru realizarea prototipurilor, a seriei zero şi pentru fabrticaţie de serie. Producţia funcţionează în trei schimburi, 24/7. Peste un milion de piese fabricate prin injecţie ies pe poarta fabricii zilnic, multe dintre ele find fabricate în loturi mici, ceea ce necesită schimbări dese ale matriţelor.

„Suntem destul de rapizi în ceea ce priveşte procesul de schimbare a matriţelor” a spus Ender-Lercher. „Matriţele nu mai trebuie manevrate cu mare grijă printre coloane, astfel încât şi siguranţa lucrului este mai mare. La maşinile cu coloane se poate întâmpla uneori ca matriţele să intre în coliziune cu coloanele.”
Matriţele etajate, matriţele multi-componente, matriţele cu deşurubare şi matriţele cu mai multe cuiburi constituie cea mai mare parte a producţiei Lercher. Toate acestea se disting print-o aceeaşi caracteristică – construcţii complexe şi voluminoase în timp ce ariile proiectate ale pieselor sunt comparativ mici, deci necesită forţe de închidere relativ mici.
În astfel de cazuri, tehnologia fără coloane face posibilă alegerea maşinii în funcţie de mărimea forţei de închidere şi nu în funcţie de mărimea matriţei. „În mod special când e vorba de piese de tehnică generală, tehnologia fără coloane permite adesea utilizarea unei maşini de injecţie mult mai mici decât cea impusă de mărimea matriţei” confrmă Franz Pressl, managerul de produs pentru maşinile fără coloane ENGEL victory şi ENGEL e-victory la ENGEL AUSTRIA din Schwertberg. „Tocmai aceasta este cheia pentru costuri de investiţie şi de fabricaţie scăzute şi prin urmare pentru o competitivitate crescută.”

Mai multă flexibilitate în proiectare, mai multă ergonomie

Atunci când redactorii revistei Injection [a firmei ENGEL] au vizitat fabrica, o astfel de matriţă voluminoasă tocmai era pregătită, gata de livrare în hala de producţie. Foarte curând cu această matriţă urmau să producă elemente de prindere pentru mobilă, câte 32 de piese simultan. Pentru fiecare cavitate există un bac cu trei miezuri, iar împreună toate aceste mecanisme necesită un spaţiu substantial.

„Am testat matriţa pe o maşină ENGEL e-victory cu forţa de închidere de 200 tone” spune Dominik Lercher, care conduce afacerea de familie împreună cu soara sa Sandra. „Dacă am utiliza o maşină de injectat cu coloane, spaţiul dintre coloane ar f trebuit să fe foarte mare pentru a permite montarea matriţei. În mod obişnuit acest lucru este asigurat numai la maşinile având o forţă de închidere cel puţin dublă. Pe lângă faptul că ne-ar f ocupat o suprafaţă mai mare pe podea, ar f necesitat şi cost de investiţie mult mai mare.”
Dacă matriţele sunt destinate producţiei în fabrica proprie, inginerii proiectanţi de la Lercher folosesc în avantajele tehnologiei fără coloane mod optim încă de la început. Multe matriţe sunt executate în aşa-numita formă „T”, astfel încât să pătrundă în tunelul de evacuare, în timp ce motoarele pentru elementele mobile sunt plasate astfel încât depăşesc pe ambele părţi suprafaţa platanelor de prindere a matriţei. „Ne bucurăm de marea flexibilitate posibilă în proiectarea pieselor şi a matriţelor,” spune Dominik Lercher, subliniind cel mai important avantaj al lipsei bariere la unitatea de închidere din perspectiva fabricaţiei de matriţe. „Pe lângă aceasta”, continuă Lercher, „beneficiem şi de faptul că matriţa este completamente la vedere, şi de acces confortabil la matriţă pentru mentenanţă, curăţare sau înlocuirea inserţiilor”.

Service rapid cu timp minim de scoatere din funcţiune

De la materiale termoplastice la bio-polimeri, materiale ranforsate, elastomeri termoplastici şi materiale compozite, Lercher prelucrează o gamă largă de polimeri. Pe lângă domeniul elementele de prindere pentru mobilă, frma are clienţi din domeniile de construcţii automobile, tehnică medicală, bunuri de larg consum, energie regenerabilă, aeronautică, ambalaje şi produse electronice.
În toate aceste ramuri industriale, cerinţele privind flexibilitatea furnizorului şi privind calitatea produsului fnal sunt într-o creştere continuă, în timp ce costul pe unitatea de produs trebuie să scadă.
„ENGEL reprezintă pentru noi partenerul potrivit pentru a îndeplini toate aceste cerinţe” spune Sandra Ender-Lercher. „Şi activitatea de service este de excepţie. Toate persoanele de contact sunt bine organizate şi răspund foarte prompt. Aceasta înseamnă un timp minim de scoatere din funcţiune a maşinii, atunci când aceasta are nevoie de service” Lercher este atât producător de matriţe cât şi colaborator în regim lohn pentru injectarea piese din plastic, iar ambele domenii ale afacerii cresc în mod continuu. În anul 2014 au fost puse în funcţiune şase noi maşini de injectat fără coloane, pe lângă cele patru puse în funcţiune în anul precedent.