Productivitate şi randament sunt criterii importante pentru un sistem de automatizare optim. Pentru a-şi adapta soluţiile de sisteme integrate la procesul de injectare cât şi celule de roboţi independente cât mai bine la cerinţele specifice ENGEL îşi lărgeşte paleta de roboţi.

ENGEL easix - robotul easix cu 4 axe asigură rapiditate pentru „Pick-and-Place“

Când este vorba de funcţia „pick-and-place“ (preluare şi aşezare) roboţii Scara (Selective Compliance Articulated Robot Arm) cu 4 axe sunt deseori superiori roboţilor cu 6 axe. Ne referim la preluarea şi aşezarea pieselor de inserat în matriţă, aşezarea pe banda transportoare, stivuire şi paletare. În astfel de cazuri roboţii Scara permit mai multe preluări pe minut şi prezintă avantajul unui preţ de achiziţie mai scăzut. Aceşti roboţi cu patru axe reprezintă o lărgire a gamei de roboţi industriali puşi la dispoziţie de ENGEL pentru proiecte de automatizare.

Roboţii Scara, care se bazează pe tehnologia Stäubli, sunt complet integrabili în unitatea de comandă CC300 a maşinilor de injectat ENGEL, la fel ca cei din gama easix, simplifcând astfel programarea şi operarea maşinilor – operatorul va folosi un singur panou de comandă pentru ma şină şi pentru automatizare fără a f nevoie să se obişnuiască cu sisteme diferite, bazate pe flosofi diferite de comandă.
Un alt avantaj este baza de date a robotului şi a maşinii este una comună a sistemului ale cărui componente sunt. Astfel randamentul general este superior deoarece mişcările componentelor sistemului – robot şi maşină se adaptează reciproc în mod automat. Deci se elimină timpii morţi, care în principiu apar din cauza interfeţelor de comunicare între robot şi maşină. Chiar şi în cazul unor ciclograme foarte complexe mişcările maşinii şi robotului pot f sincronizate în cadrul CC300, de la ecranul de comandă al maşinii.

În unitatea de comandă a unei maşini pot f integraţi mai mulţi roboţi multi-axe şi liniari. Spaţiile interzise pentru roboţi sunt reprezentate grafc pentru viziualizare. Operatorul observă dintr-o privire unde sunt situate aceste spaţii, care spaţii sunt active sau, de exemplu, care a fost violat la o mişcare manuală. Roboţii ENGEL pot fi conectaţi in reţea şi între ei, nu numai prin intermediul unităţii de comandă a maşinii. Acest lucru datează deja de mulţi ani când a început folosirea roboţilor liniari Viper dublu-turn (2 roboţi montaţi pe o axă Z comună).

La K 2016 ENGEL a prezentat un robot easix cu patru axe şi un robot easix cu şase axe în varianta robot independent. Cei doi roboţi pot fi comandaţi de la o unitate de comandă comună, iar pentru confort la operare s-a folosit un ecran full-HD de 21”. Acest tip de ecran era folosit numai pentru maşinile de injectat. De acum poate f cerut ca opţiune şi pentru celule de automatizare indpendente cu roboţi industriali. Din punct de vedere al conectării în reţea a diferiţilor roboţi independenţi (necomandaţi prin maşina de injectat) ENGEL este pionier în domeniul prelucrării materialelor plastice.

Roboţii ENGEL easix Scara sunt disponibili în trei modele, cu raze de acţiune de 400, 600 şi 800 mm. Greutatea maximă transportată pentru toate modelele este de 7,15 kg.
Servo-colectorul de culee – comportare dinamică superioară şi randament mai ridicat Noul servo-colector de culee de la ENGEL are la bază tehnologia robotului „Pick-and-Place” e-pic, care se produce din 2014. Pentru a asocia o comportare dinamică superioară cu o reducere a energiei consumate ENGEL a conceput o cu totul altă cinematică, care să combine mişcările liniare cu un braţ pivotant.

A rezultat noul robot colector de culee – şi acesta are un braţ pivotant, însă îşi îndeplineşte funcţia şi fără axa Z. În schimb poate pivota direct pe suport cu până la 110° şi astfel necesită foarte puţin spaţiu. Un avantaj suplimentar este necesarul de întreţinere mai redus datorită absenţei axei Z. La fel ca la robotul e-pic braţul pivotant este realizat din material compozit de generaţie nouă, cu masă redusă. Astfel vitezele pot fi mai mari la consum de energie mai mic.

Servo-colectorul de culee este conceput pentru greutate manipulată de până la 1 kg şi pentru maşini de injectat de la 600 la 2.200 kN. Pe maşinile din această gamă el poate f montat foarte uşor, fără să fe necesare adaptări – de exemplu un suport separat pentru compensarea diferenţei de înălţime.
Unitatea de comandă RC16 programabilă, care a fost realizată pentru e-pic şi care este integrabilă în unitatea CC300 de comandă a maşinii de injectat ENGEL, prezintă aceeaşi flexibilitate şi pe servo-colector.

În plus servo-colectorul de culee este echipat în mod standard cu o interfaţă Euromap 67 şi astfel poate fi folosit pe orice maşină de injectat disponibilă pe piaţă.
În consecinţă servo-culegătorul de culee este totdeauna o soluţie deosebit de economică pentru îndepărtarea rapidă a culeelor în cazul în care piesele injectate urmează să cadă liber sau să fe scoase manual din maşină

Soluţii de automatizare particularizate de la un singur furnizor

Nevoia de soluţii particularizate aplicaţiilor a fost recunoscută timpuriu de ENGEL, care s-a încadrat tendinţei şi evoluat consecvent de la constructor de maşini de injectat în specialist pentru sisteme de fabricaţie. Gamele de roboţi proprii reprezintă o componentă a acestei strategii. Încă din 1980 ENGEL a început dezvoltarea programului de realizare a roboţilor liniari cu comanda integrată în unitatea de comandă a maşinii de injectat.

Din 2011 ENGEL oferă şi roboţi multi-axe din seria easix ENGEL, complet integrabili. Modelele iniţiale ENGEL easix, mai mici, se bazează pe plaformă Stäubli, în timp ce modelele mai mari, disponibile mai recent sunt rezultatul colaborării cu un nou partener – Kuka.

Colaborarea strânsă cu parteneri asigură ENGEL accesul la rezultatele de cercetare şi dezvoltare ale producătorilor de roboţi industriali. ENGEL îmbină acest know-how cu propria experienţă din domeniu şi astfel poate realiza soluţii individuale, particularizate cerinţelor din industria prelucrătoare prin injectare.

După cea mai recentă extindere paleta de produse ENGEL pentru automatizare cuprinde roboţii e-pic (pick-and-place), viper (liniar), easix-6 axe (industrial, 6 axe) şi easix-4 axe (industrial, 4 axe), servo-e-pic, precum şi soluţii de automatizare speciale, particularizate.

În calitate de furnizor general, ENGEL integrează la cerere şi alţi roboţi sau echipamente periferice de la terţi pentru a oferi la cheie un sistem complet integrat.
Foto: ENGEL, www.engelglobal.com

Pentru mai multe detalii puteţi consulta
https://www.engelglobal.com
iar pentru informaţii fliala din România vă stă la dispoziţie prin
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

ENGEL INJECȚIE s.r.l.
Str. Valea Oltului nr. 123
061971 București, România