Interviu cu domnul Christian Thönes - Membru al board-ului executiv.   

PRODUSE ȘI SOLUȚII PENTRU TRANSFORMAREA DIGITALĂ - DMG MORI împinge mai departe CELOS® și soluțiile software inteligente ca bază elementară a transformării digitale a lanțului procesului de producție

Interviu cu domnul Christian Thönes - Membru al board-ului executiv, responsabil cu dezvoltarea produselor, a producției și tehnologiei la DMG MORI AKTIENGESELLSCHAFT - Bielefeld   Topicul „Industry 4.0” domină discuțiile despre viitor ca niciun altul, chiar și în sectorul construcției de mașini-unelte. Am discutat cu domnul Christian Thones, membru al board-ului DMG MORI AKTIENGELLSCHAFT din Bielefeld, responsabil cu dezvoltarea produselor, a producției și a tehnologiei, cu privire la modul în care DMG MORI din postura de cel mai mare producător mondial de mașini-unelte sprijină clienții săi pe calea transformării digitale.
   Cum judecați topic-ul „Industry 4.0” din punct de vedere al construcției mașinilor-unelte?

Schimbarea digitală are loc de asemenea în construcția de mașini-unelte într-un ritm crescut. Acest lucru la rândul său, înseamnă că soluțiile software capătă o importanță din ce în ce mai mare chiar și în mediul de producție. Prin urmare, DMG MORI se confruntă cu provocarea asociată sprijinirii clienților săi cu soluții specifice pentru transformarea digitală. Companiile din branșă sunt la curent cu dezvoltările și sunt pe deplin conștiente de faptul că bazele Industry 4.0 trebuie asigurate în baza producției de zi cu zi , acum dar și în viitorul apropiat. Pentru a înregistra progrese, utilizatorii au nevoie mai presus de orice de soluții holistice, universale, cu beneficii cuantificabile pentru clienți.

Cum sprijină DMG MORI clienții ?

Un punct cheie în strategia orientată spre digitalizare a clienților noștri este sistemul CELOS® bazat pe aplicații, prezentat în premieră cu aproximativ 3 ani în urmă și pe care l-am dezvoltat consistent într-o manieră direcționala încă de atunci.
Utilizând această interfață a utilizatorului uniforma pentru mașina și PC-ul de birou, angajații ce se ocupă de programarea activităților pot gestiona documente, pot vizualiza comenzile activităților, pot gestiona producția și datele mașinii.
Grație arhitecturii sale deschise, CELOS® permite schimbul de informații cu structuri de nivel superior, în plus față de efectele sale în zona atelierului.
Așadar CELOS® ofera clienților o integrare completă a mașinilor deținute în organizația companiei, simultan creând astăzi interfața producției prin așchiere în cyber producția viitorului.
Cum au răspuns clienții la acest sistem inovativ?
Fără rezerve, în mod pozitiv, deoarece beneficiile în practica de zi cu zi sunt convingătoare. Un procent de 30 % economie de timp în perioadele de schimbare a sculelor și un procent de 50% diminuat în timpul și efortul depus pentru calcularea valorilor tehnologice sau căutarea de informații importante, acestea fiind doar câteva dintre efectele care pot fi atinse cu CELOS® .
În plus, CELOS® oferă o intrare lină în viitorul producției de tăiere a metalelor, deoarece acest lucru are loc în mod progresiv.
Clienții care se decid pentru CELOS® în acest moment, vor primi în primul rând acces nelimitat la cele 16 aplicații CELOS® și în al doilea rând vor avea șansa să beneficieze de aplicațiile viitoare, întrucât CELOS® este și va rămâne
compatibil pe măsura dezvoltării acestuia.
Aceste beneficii minimizează bariera la intrarea pe piață enorm. În plus , aplicația CONTROL din CELOS® activează utilizarea continuă a programelor existente, astfel încât angajații să lucreze în continuare în mediile lor de programare
și de control familiare.

La EMO-ul de anul trecut DMG MORI a prezentat o mașină unealtă 4.0 în colaborare Schaeffler Technologies. Ce se află în spatele acestei inițiative?

Și aici un produs real este implicat. Pentru proiectul de cooperare „Machine Tool 4.0”, centrul de frezare-strunjire DMC 80 FD duoBLOCK® a fost luat ca exemplu cu mai mult de 60 de senzori adiționali în total, fiind integrați în componentele critice ale mașinii. Vibrațiile, forțele și temperaturile sunt continuu înregistrate în timpul funcționării de către acești senzori și apoi colectate, prelucrate și salvate într-o unitate de evaluare specială.
Beneficiile pentru utilizatori sunt de două ori mai mari. În primul rând, parametrii de proces sunt vizualizați în CELOS® cu ajutorul aplicației „Analiza condițiilor“, deci analizele performanței și a stării mașinii pot fi efectuate
în timp real.
În al doilea rând, datele colectate sunt reunite într-o arhitectură supraordonată în care acestea sunt supuse unei evaluări încrucișate a echipamentului și a fabricii, cu ajutorul unor algoritmi speciali. În mod specific, acest
lucru permite o previziune calificată a potențialelor evenimente de deteriorare, de exemplu la axul principal, din datele înregistrate pe baza unor „modele comportamentale“ determinate empiric. Aceste funcții și funcționalități
constituie un sistem de avertizare timpurie inteligent care optimizează intervalele de service și întreținere, previne timpii morți ai utilajului neprogramați și crește în mod semnificativ disponibilitatea utilajului.

Se spune că datele sunt materia primă a viitorului . Este inițiativa comună cu Schaeffler Technologies un prim exemplu în acest sens ?

„Machine Tool 4-0” este cel puțin un exemplu excelent despre modul în care datele pot fi determinate din simbioza mecanică , electronică și tehnologia informației și apoi utilizate pentru a genera o valoare adăugată reală
calitativă pentru client.
Și clienții nu au rezerve din acest punct de vedere…?

Numai datele de status a componentelor individuale sunt colectate în cloud așa după cum s-a agreat cu utilizatorul.
Dar desigur, manipularea sensibilă a acestor date și mai ales garantarea securității datelor reprezintă un aspect decisiv în general, în cazul în care este vorba de rețele inter-companii . Deci, este de la sine înțeles că dezvoltarea
în continuare a mașinii-unelte 4.0 va fi efectuată în strânsă colaborare cu clienții noștri.

Pot să vă întreb cât de sigur este în viitor conceptul „Machine Tool 4.0” prezentat, dacă luați în considerare faptul că nu există încă reglementări standard și interfețe de comunicare în sistemul de cyber-producție?

Din cauza cerințelor impuse și datorită complexității sale o mașină-unealtă va rămâne întotdeauna o unitate autonomă. Același lucru se aplică celulelor de producție și sistemelor de fabricație. Acesta este exact motivul
pentru care toate mașinile noastre sunt absolut compatibile cu viitorul mulțumită lui CELOS®. Deoarece CELOS® generează transparența necesară, în același timp oferind aici și acum inteligența și deschiderea necesară pentru
comunicare în cadrul rețelelor de cyber-producție.

Cum se încadrează lanțul de proces DMG MORI în strategia de software prin comparație?

Pentru mine lanțul de proces DMG MORI este un prim exemplu al unei transformări digitale de succes și un link practic din lumea virtuală în cea reală.
Nivelul ridicat de beneficii pentru clienți este susținut printre altele, de parteneriatul dintre DECKEL MAHO Seebach GmbH și echipa Porsche LMP1, care a câștigat atât titlul individual la piloți cât și pe cel de la echipe în
campionatul de anduranță din ultimul sezon.
Așa numitul centru Porsche Motorsport din Seebach produce printre alte lucruri carcase complexe de pompe și elemente complexe de fixare în mini-serii.
Dezvoltatorii de la echipa de curse furnizează datele CAD necesare, în timp ce experții de prelucrare din Seebach sunt responsabili pentru întregul proces până la finisarea piesei prelucrate: începând cu procesarea datelor CAD și
a programării CAM cu Siemens NX CAM, și pe simularea 1:1 pe mașina noastră virtuală DMG MORI și chiar până la finisarea de înaltă precizie pe mașinile noastre high-tech.
Pe baza proceselor virtuale, lanțul proceselor de prelucrare poate fi optimizat în avans, permițând astfel o planificare perfectă, prevenirea eficientă a coliziunilor și reducerea timpului de setare la un minim absolut.
Permite o simulare 1:1 în condiții reale – incluzând cinematica mașinii și controlul. Rezultatul este un grad ridicat de siguranță și viteză în lumea reală excitantă.

Cu propriile sale cuvinte, un alt obiectiv al ofensivei software-ului DMG MORI este în privința ciclurilor de tehnologie pentru programare specială de atelier. Cum se îmbină programarea de atelier și Industry 4.0?

Programarea orientată spre ateliere este încă de o mare importanță în special în producția unei singure piese și în producția unor cantități mici și mijlocii – și va rămâne la fel de importantă și de acum înainte pentru o perioadă
lungă de timp.
Lucrul cu ciclurile tehnologice reprezintă acum o tehnică de ultimă oră iar ciclurile standard pentru strunjire, frezare și găurire au fost de mult timp incluse în gama de performanță a controalelor moderne.
Pe baza a zeci de ani de experiență în aplicare am depășit cu mult standardul, deținând în prezent 24 cicluri tehnologice DMG MORI exclusive pentru domeniile de strunjire / de strunjire-frezare sau frezare/frezare-strunjire în
portofoliul nostru. Acestea permit operatorului în zona de lucru să programeze prelucrarea complexă cu un procent de 80% mai rapid direct pe mașină, via dialog, utilizând meniuri contextuale parametrizate.
Câteva exemple remarcabile includ aici prelucrarea suprafețelor cu formă liberă utilizând interpolarea pe 5 axe sau diverse cicluri de tăiere din producția de roți dințate.
Alte elemente importante ale ciclului includ controlul pentru protecția mașinilor, piese de prelucrat și scule, setul 3D quickSET® pentru verificarea și corectarea preciziei cinematice a unei mașini de 4 și 5 axe sau aplicația
de tuning a ciclului pentru reglarea orientată spre proces a drivere-lor de alimentare la o simplă apăsare a unui buton în relație cu încărcarea mesei.

Poate fi modul în care vă imaginați rolul persoanei într-o fabrică inteligentă să fie derivat din software-ul de atelier?

În principiu DMG MORI vede persoana ca și un focus pentru fiecare strategie viitoare.
Și integrarea optimă a potențialului angajatului este factorul de succes în implementarea noilor principii de producție. Acest lucru se aplică mai presus de toate la operarea mașinilor-unelte datorită atribuțiilor complexe implicate de această activitate.
Mulțumită produselor noastre software inteligente suntem pe calea cea corectă chiar și în lumina celor menționate mai sus

RO-110180 – România
DN65B Km 4+471
Autostrada Pitești-București
Tel.: +40 248 610 408
Fax: +40 248 610 409

02 DMG MORI Industrie 4.0 InterviewThönes