Soluţii ingenioase pentru ridicarea eficienţei, calităţii, flexibilităţii prezentate de ENGEL la Fakuma 2015 - între 13 şi 17 octombrie la Friedrichshafen, Germania„Mai mult decât o maşină” este motto-ul sub care ENGEL AUSTRIA îşi prezintă competenţa privind sisteme complete. Automatizarea, tehnologiile, optimizarea operaţiilor şi service-ul sunt componente ale filosofiei sistemelor ENGEL.
Cele cinci aplicaţii inovatoare în domeniile Automotive, Tehnică generală, Teletronics, Ambalaje şi Medical producătorul de maşini cu sediul în Schwertberg, Austria demonstrează cum potenţialul utilajelor şi celulelor de producţie poate fi utilizat la maxim cu ajutorul componentelor inteligente şi interconectarea echipamentelor.Pentru a obţine rezultate optime şi a menţine competitivitatea nu este suficientă folosirea celor mai bune maşini de injectat, potenţialul acestora trebuie exploatat la maxim. Inject 4.0 este conceptul abordat de ENGEL pentru a asigura eficienţă, productivitate, disponibilitate, calitate şi flexibilitate. ENGEL are deja numeroase produse, care să susţină prelucrătorii în astfel de optimizări, şi le prezintă la Fakuma 2015. Pentru prima dată standul este conceput sub forma unei „smart factory” - fabricaţie cu auto-optimizare având la bază trei elemente esenţiale:
• „smart machines” - maşini inteligente cu sisteme descentralizate auto-adaptabile, care măresc capacitatea de procesare şi calitatea;
• „smart production”- producţie inteligentă, care asigură niveluri ridicate de productivitate datorită integrării orizontale şi verticale a datelor;
• „smart services” - servicii inteligente, care măresc disponibilitatea cu ajutorul mijloacelor de service de la distanţă.

În timpul târgului datele de la toate maşinile sunt transmise la un calculator central. Cu sistemul ENGEL e-factory de la acest calculator pot fi planificate comenzi, poate fi văzută situaţia maşinilor de injectat, pot fi create documente de evaluarea calităţii sau alte rapoarte („smart production”).Cu portalul ENGEL e-connect vizitatorii pot identifica şi comanda on-line piese de schimb sau pot plasa o cerere de service („smart services”).

Evident că şi maşinile ENGEL din stand funcţionează „smart”. Soluţiile software din familia iQ măresc stabilitatea procesului prin analiza permanentă procesului de plastifiere cu corectarea automată a abaterilor faţă de valorile impuse, iar e-flomo asigură automat o alimentare constantă cu apa de răcire necesară pentru optimizarea procesului.
Produsele „inject 4.0” care conduc la un rezultat optim diferă în funcţie de aplicaţie şi întreprindere, ceea ce devine evident la standul ENGEL de la Fakuma 2015. „Smart factory” prezintă cinci aplicaţii inovatoare din cinci domenii diferite, fiecare din ele având cerinţe particulare deosebite.

Automotive: PrelucRarea economică a lemnului nobilLemnul nobil din interiorul automobilului conferă confort şi o nuanţă de lux. În colaborare cu HIB Trim Part Solutions din Bruchsal, Germania (filiala NBHX Trim GmbH) şi alţi parteneri ENGEL a dezvoltat un proces de fabricare economică a elementelor decorative cu furnir natural. Pe partea posterioară a furnirului se injectează un material termoplastic cu tehnologia ENGEL clearmelt şi totodată partea anterioară este acoperită cu poliuretan transparent pentru protecţie.
Procedeul a fost prezentat pentru prima oară în 2009, iar acum se află în faza primă serie. La Fakuma unde vor fi fabricate elemente decorative într-o matriţă cu 2 etaje cu celula de producţie pregătită pentru HIB Trim Part Solutions.
Aceasta are la bază o ENGEL Duo 3550/650 combi M cu platan pivotant. Într un etaj furnirul este suprainjectat cu PC/ABS, iar în al doilea etaj elementele sunt acoperite cu PUR. Partenerul pentru tehnologia PUR este Hennecke din St. Augustin, Germania, iar comanda procesului Hennecke este integrată complet în unitatea de comandă CC300 a maşinii.
Celula de producţie prezintă grad înalt de automatizare cu element central un robot ENGEL easix, care aşază furnirul în matriţă şi extrage piesele finalizate. Este prima prezentare a roboţilor ENGEL easix de dimensiuni mari, realizaţi prin colaborare cu Kuka Roboter din Augsburg, Germania şi care pot servi la automatizarea maşinilor de injectat până la forţă de închidere 55.000 kN.
Această prezentare este realizată şi cu ajutorul partenerilor Schöfer din Schwertberg, Austria şi Votteler din Korntal-Münchingen, Germania.

Tehnică generală: Maşinile fără coloane asigură stabilitate maximă la prelucrarea cauciucului siliconic lichid – LSRImportanţa pieselor multicomponent creşte şi în prelucrarea LSR. Pentru multe aplicaţii tehnologia multicomponent este posibilă numai datorită integrării procesului de injectare pentru material termoplastic cu LSR. Un astfel de exemplu sunt membranele folosite la pompe sau instalaţii de aer. Împreună cu partenerul său Schneegans Freudenberg Silicon din Losenstein, Austria la Fakuma 2015 ENGEL va fabrica membrane din poliamidă cu fibră de sticlă şi silicon lichid. Maşina este o ENGEL victory 200H/60L/140 combi cu robot linear ENGEL viper 40. La fiecare ciclu robotul extrage 8 piese finalizate şi aşază plăci din PA în celălalt grup de 8 cavităţi din matriţa pentru 2 componente.
Astfel simultan cu prelucrarea LSR rezultă şi un nou set de plăci din PA. Partnerul pentru tehnologia LSR este Elmet din Oftering, Austria. Maşina relativ compactă de 1400 kN permite montarea matriţei voluminoase, care acoperă întregul platan, robotul are acces lateral, iar distribuitorul de forţă de închidere brevetat asigură totdeauna aceeaşi forţă de menţinere – rezultă calitate constantă a pieselor şi uzură redusă a matriţei.

Teletronics: Gradul de integrare tot mai ridicat al proceselor măreşte competitivitateaLa Fakuma 2015 ENGEL prezintă pentru prima oară un proces complet automatizat cu grad înalt de integrare – de la materia primă la piese din metal/plastic complet controlate şi inscripţionate.
Celula de producţie are în centru o ENGEL insert 60V/35 single verticală.
Înaintea maşinii se află un derulator şi un modul de prese, iar după maşină – un modul de prelucare pentru formarea filetului, postul de controlul calităţii, postul de inscripţionare cu laser şi încă un modul de prese.
Fabricaţia comutatoarelor de protecţie termică – folosite pentru electromotoare în industria de automobile sau electocasnice se fabrică tradiţional în locuri diferite – producerea lor în acelaşi loc permite economii de logistică şi de material.
Soluţia realizată de ENGEL împreună cu partenerul MMS Modular Molding Systems din Berndorf, Austria garantează costuri de fabricaţie minime şi permite fabricaţie economică şi în întreprinderi cu nivel de salarii ridicat.
Banda din alamă pentru placa suport este adusă de pe rolă la ştanţare şi filetare. Apoi placa suport – încă pe bandă – este suprainjectată cu poliamidă cu fibră de sticlă. Imediat după injectare are loc controlul calităţii şi un probă 100% de scurtcircuit. Piesele conforme sunt inscripţionare cu laser – ceea ce asigură trasabilitatea totală. La al doilea modul de prese piesele finalizate sunt separate din banda de tablă. La fiecare 20 secunde din celula de producţie ies opt piese gata de montat. Configuraţia modulară permite introducerea facilă a unor module noi – de ex. sudare, nituire, curăţare.
Comanda tuturor echipamentelor din celula de producţie este integrată în unitatea de comandă a maşinii, asigurând documentarea proceselor şi trasabilitatea pieselor produse.

Ambalaje: IML - Etichetare în matriţă cu flexibiltate maximăLa Fakuma 2015 ENGEL se concentrează asupra flexibilităţii în fabricaţia ambalajelor.
Pentru demonstraţie se fabrică recipiente rotunde de 155 ml cu capace sigilabile pe o maşină ENGEL e-motion 440/160 cu o matriţă de la Otto Hofstetter din Uznach, Elveţia. Automatizarea pentru IML este implementată de Beck Automation din Oberengstringen, Elveţia şi astfel recipientele sunt livrate gata pentru a fi umplute. Beck Automation celebrează premiera sistemului BECK-FLEX la standul ENGEL.
Colaborarea partenerilor demonstrează fabricarea economică a ambalajelor etichetate în matriţă, chiar şi pentru loturi mici. Sistemul BECK-FLEX permite folosire flexibilă pentru matriţe diverse – recipiente şi capace –, etichete şi maşini de injectat până la 4200 kN.
Pentru domeniul ambalajelor maşinile complet electrice ENGEL realizează cicluri cu durate sub 3 secunde şi viteze de injecţie de peste 500 mm/s. În plus construcţia cu pârghie articulată capsulată asigură cerinţele de curăţenie stricte cerute în industria alimentară.

Medical: Securitate şi mai ridicată în camera curatăPentru domeniul Medical standul ENGEL prezintă trei premiere: noua mărime de maşină e-motion fără coloane, dar şi distribuitorul din oţel inoxidabil şi carcasa pentru graifer pentru a îndeplini cerinţele GMP pentru camere curate.
La Fakuma 2015 pe o maşină ENGEL e-motion 170/80 TL se fabrică casete pentru ace de seringă de 1 ml folosind o matriţă cu 16 cavităţi de la Fostag Formenbau din Stein am Rhein, Elveţia. Piesele delicate din polistiren (greutate injectată de numai 0,08 g) prezintă un punct de fracturare pentru a face imposibilă folosirea multiplă a seringilor de unică folosinţă – caracteristică importantă în special pentru ţările în curs de dezvoltare.
Pereţii foarte subţiri şi de grosimi diferite impun comandă extrem de precisă a procesului. Variaţii ale forţei de închidere şi ale volumului de material topit conducinevitabil la rebut. Aici îşi găsesc aplicaţie două software-uri din familia iQ – iQweight control pentru corectarea în timpreal a variaţiilor de volum şi viscozitate a materialului şi iQclamp control – un software nou – pentru adaptarea continuă a forţei de închidere la parametrii de proces reali.
Casetele fabricate sunt preluate de un robot linear ENGEL Viper 12, care le predă la o sistem distribuitor cu ţevi. Piesele injectate sunt ambalate în pungi care permit trasabilitate pînă la nivel de cavitate. Acest distribuitor executat pentru prima dată din oţel inoxidabil contribuie la reducerea particulelor din camera curată. Acelaşi lucru se obţine cu carcasa din jurul graiferului. Suprafeţele acesteia se curăţă uşor şi astfel la robot se poate folosi un graifer obişnuit.
În tendinţa permanentă de a completa oferta de periferice cu respectarea GMP pentru camere curate ENGEL oferă şi benzi transportoare în execuţie pentru camere curate.

Poza ENGEL Fakuma Nachbericht Bild 1