INTERVIU cu domnul Șerban Florin, Manager General, CENIT S.R.L.

CENIT S.R.L. împlinește anul acesta 10 ani de la înfințare și este fliala frmei germane CENIT AG. Cu această ocazie, domnul Florin Șerban, Manager General al companiei românești, ne-a împărtășit câteva amintiri din istoria frmei, dar și planurile acesteia de viitor.

CENIT AG a fost înfințată în anul 1988, în Stuttgart. În momentul de față, CENIT are sedii în șase țări și peste 700 de angajați, find lider de piață în domeniul software și consultanță pentru procese operaționale în domeniul Product Lifecycle Management.

În primul rând, la mulţi ani! Sărbătoriţi 10 ani de la deschiderea frmei CENIT în România, o aniversare specială. Cum arăta CENIT în 2006?

Mulţumim! Într-adevăr, este o aniversare specială pentru noi! Activitatea mea în proiectele CENIT începuse chiar din anul 2006 și vă pot spune cum arăta compania la un an de la înfinţare, când la acel moment preluasem funcţia de director adjunct. CENIT intrase pe piaţa din România pentru a răspunde nevoilor industriilor auto și aerospaţiale europene.
Nu pot spune că CENIT și-a început activitatea în România ca orice alt start-up, pentru că nu ar f adevărat. Compania a intrat pe piaţă cu o experienţă vastă în domeniul software și consultanţă în IT, acumulată în cei 18 ani de activitate la nivel internaţional. În 2006, compania-mamă deja avea sedii în orașe importante: la München, Saarbrücken, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg și Berlin. Misiunea companiei, încă de la început, a fost de a-i sprijini pe clienţii noștri să devină mai competitivi prin furnizarea celor mai bune soluţii și servicii. Cred că am reușit să atingem acest scop și chiar mai mult.

Ce simbolizează pentru CENIT aceşti 10 ani? Şi cum credeţi că aţi contribuit la piaţa IT din România?

Au fost 10 ani extraordinari, 10 ani în care am reușit să ne ridicăm la nivelul așteptărilor clienţilor noștri. Piaţa IT din România este într-o continuă evoluţie, lucru care nu poate decât să mă bucure. Mai mult decât atât, competitivitatea este și ea la cote ridicate, ceea ce ne face și pe noi să evoluăm din ce în ce mai mult. Un exemplu este digitalizarea produselor, un fenomen din ce în ce mai accentuat, care ne motivează să elaborăm sisteme integrate și să găsim soluţii cât mai practice pentru clienţii noștri.

Sigur aventura alături de CENIT Germania v-a adus multe momente memorabile. Ne puteţi enumera câteva dintre ele?

Sigur că da, am avut momente importante și foarte frumoase. Primul moment important pentru CENIT, pe care l-am trăit, a fost acordarea pentru a 12-a oară a premiului „Cel mai de succes partener CATIA în Germania”, oferit în baza rezultatelor aferente anului 2006. A fost un eveniment deosebit, care ne-a ajutat să ne propulsăm și către alte pieţe din Europa. Un alt moment special, din anul 2007, a fost premiul „Best of Information On Demand Showcase Award”. A fost o adevărată reușită pentru noi, având în vedere că am concurat cu partenerii mondiali IBM.
Ca astfel de evenimente au fost multe altele și aș putea vorbi despre ele ore întregi, însă este sufcient să mai menţionez doar faptul că anul acesta, CENIT a primit distincţia „Gold Certifed Education Partner”, din partea partenerului său de cursă lungă, Dassault Systèmes.

Cum s-a schimbat industria IT din România în ultimii ani? De asemenea, consideraţi că afacerea dumneavoastră a fost influenţată din acest punct de vedere?

O evoluţie există în mod clar. Deja când auzim de Product Life Cycle Management nu ne mai gândim ca la un concept de inginerie, ci mai mult ca la o strategie pentru întreprinderi.
Așa cum am spus mai sus, piaţa IT a avut parte, în ultimii ani, de o evoluţie evidentă. Odată cu aceasta au apărut, desigur și anumite provocări, în special pentru clienţii noștri. Aici aș putea să menţionez provocarea legată de strategia clienţilor noștri de a proiecta și de a produce la scară globală.
O nouă schimbare poate f și direcţia în care se îndreaptă business-urile din România și anume, digitalizarea acestora.
Aici aș adăuga și faptul că CENIT susţine această transformare digitală de a integra, atât pe orizontală, cât și pe verticală, activităţile de inginerie din procesele operaţionale pentru a asigura un model holistic al datelor produselor pe întreaga durată de viaţă a acestora.
Tot aici aș mai menţiona și nevoia de optimizare a proceselor de dezvoltare a produselor digitale, CENIT având experienţa și expertiza necesară de a oferi consultanţă companiilor de producţie, atât în privinţa integrării, cât și a trainingurilor de specialitate.

După 10 ani, cu ce se diferenţiază CENIT pe piaţă?

Experienţa ne recomandă. Suntem o companie cu un backgroud de peste 25 de ani de expertiză în producţia industrială. Specialiștii noștri au cunoștinţe specifce acestei branșe și informaţii precise despre tehnologiile și procesele de producţie. De asemenea, avem și propriul departament de cercetare în domeniul digitalizării proceselor industriale.
Totodată, soluţiile pe care noi le punem la dispoziţie clienţilor sunt soluţii de ultimă generaţie, care oferă nu numai calitate, dar și fabilitate. În această notă, este demn de menţionat și faptul că am primit două certifcări care vin să susţină implementarea și folosirea unui sistem de management al calităţii și securităţii informaţiei.
Prin urmare, mai mult decât ne recomandă produsele și soluţiile pe care noi le oferim, ne recomandă experienţa și profesionalismul. Personal, cred că acestea din urmă sunt cele mai importante atribute pe care o companie de consultanţă ar trebui să le deţină.

Care sunt planurile CENIT pentru următorii ani ?

Anul 2017 se anunţă a f unul plin. În primul rând, ne dorim să ne extindem operaţiunile în România și totodată, să ne creștem prezenţa locală. Pentru acest lucru ne vom extinde echipele de vânzări și servicii pentru a putea satisface mai bine cerinţele locale. În anii următori ne dorim, de asemenea, să intrăm și pe piaţa altor industrii. Dacă până azi ne-am axat pe piaţa auto și a echipamentelor industriale, acum ne dorim să ne facem cunoscută prezenţa și în alte industrii.
Încă lucrăm la această nouă strategie, prin urmare prea multe detalii nu pot fi oferite încă.

CENIT
Sediu Central: Calea Chișinăului Nr. 104 – 106 bis, 700180 Iași, Tel.: +40 332 430 574
Birou vânzări: Piața Montreal Nr. 10, Intrarea F, Etaj 2, Birou 2.29 part, Sector 1, 011469 București, Tel.: +40 314 378 303
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.