Care este prima intrebare referitor la strungurile CNC? Desigur, ce este si ce face un strung CNC.

https://allmetech.com/ce-este-si-ce-face-un-strung-cnc/

Un strung, asa cum il stim marea majoritate dintre noi, in sensul clasic al cuvantului, este o masina unealta capabila sa prelucreze piese de revolutie prin combinarea miscarii principale de rotatie a semifabricatului cu miscarea de avans a sculei aschietoare. Aceste strunguri conventionale sunt limitate de tehnologia disponibila in momentul aparitiei lor si sunt prevazute cu mecanisme de actionare mecanica, hidraulica si/sau electrica, mare parte din reglaje facandu-se manual (reglarea turatiei, avansului, schimbarea sculei aschietoare etc.). Odata cu aparitia comenzii numerice la MIT in anul 1952, acest lucru a luat o cu totul alta directie.

Clasificarea strungurilor

O clasificare a strungurilor se poate face luandu-se in considerare criteriile:

  • pozitia axei arborelui principal: strung orizontal si strung vertical (carusel);
  • gradul de automatizare: strung cu comanda manuala, strung semiautomat, strung automat, strung CNC;
  • gradul de universalitate: strung universal, strung specializat, strung special;
  • greutate si dimensiunile de gabarit: strung de banc, strung mic, strung mijlociu, strung greu, strung foarte greu;
  • ·gradul de precizie: strung de precizie normala, strung de precizie.

Comanda numerica (CN) reprezinta un set de instructiuni sub forma de litere, cifre si simboluri care controleaza aceleasi lanturi cinematice si pe baza carora masina unealta executa diverse actiuni. Se elimina astfel o buna parte din reglajele manuale mentionate anterior si nu mai este nevoie de interventia operatorului in timpul prelucrarii decat in cazuri deosebite.

Pe masura ce tehnologia a evoluat, comanda numerica a ajuns sa foloseasca ca suport al instructiunii de la cartele perforate la calculatoare performante. Cand echipamentul de comanda numerica are la baza un calculator, aceasta poarta denumirea de comanda numerica computerizata sau comanda numerica cu calculator si are binecunoscutul acronim CNC.

In concluzie, un strung CNC este format din strungul propriu-zis si un echipament de comanda numerica cu calculator. Pentru fiecare dintre cele doua componente exista echipamente auxiliare care sa asigure interconectarea. Dintre marii producatori de strunguri CNC amintim EMCO, DMG Mori Seiki, Hurco, Knuth etc.

Avand in vedere tehnologia disponibila astazi, constructia si tipologia unui strung CNC cunoaste o continua dezvoltare impreuna cu dispozitivele si accesoriile aferente care sa permita adaptarea la complexitatea crescanda a reperelor prelucrate. Astfel amintim:

  • strunguri cu unitati antrenate pentru frezari, danturari, etc.,
  • strunguri cu mai multi arbori pentru prelucrarea reperelor la ambele capete,
  • strunguri cu mai multe magazii de scule si mai multi arbori (de ex. Emco Hyperturn 45), alimentatoare cu bare semifabricat (de ex. Hurco HB65), mandrine si papusi mobile actionate pneumatic sau hidraulic, etc.

Comanda numerica se regaseste in limbaj uzual sub denumirea de cod G sau cod ISO si a fost standardizata in cadrul standardului DIN 66025, respectiv, ulterior in ISO 6983. Este formata dintr-o succesiune de linii sau blocuri, fiecare continand cate o actiune a masinii unelte. Sintaxa unui astfel de bloc este urmatoarea:

N… G… X… Y… Z… F… S… T… D… M… H…

unde:

Adresa Semnificatie Adresa Semnificatie
N Numarul blocului S Turatia
G Functia preparatoare T Scula
X, Y, Z Coordonate D Corectia sculei
F Avansul M, H Functii auxiliare

Pe baza acestui standard au fost dezvoltate diverse echipamente de comanda numerica, dintre care amintim SINUMERIK, FANUC, FAGOR, HEIDENHAIN ca fiind mai cunoscute. Exista elemente de limbaj comune, care pot fi interpretate de orice echipament (cum ar fi deplasarile liniare cu avans rapid respectiv cu avans de lucru G0 si G1), insa pentru a mari capacitatile tehnologice ale echipamentelor cu comanda numerica, fiecare producator introduce o serie de cicluri (subrutine), specifice doar acelui echipament si care nu pot fi interpretate de alte echipamente (de exemplu un ciclu de prelucrare FANUC nu va fi interpretat corect de SINUMERIK).

Trebuie invatate toate sintaxele?

Nu va faceti probleme cu privire la sintaxa prezentata mai sus. In cazul in care nu sunteti familiar cu ea, un strung CNC modern ofera in aproape toate cazurile o interfata conversationala de programare (de ex. Shopturn de la Siemens sau Winmax de la Hurco).

Aceasta necesita date cum ar fi: diametrul semifabricatului, diametrul piesei finale, parametrii de aschiere, punctul de inceput si sfarsit etc. generand mai apoi codul ISO in fundal, fara ca utilizatorul sa il vada sau, in unele cazuri, sa aiba acces la el. Introducerea de informatii se realizeaza in acest caz printr-un dialog intre echipament si utilizator.

In concluzie, partea I a acestui articol isi doreste sa prezinte ce este si ce face un strung CNC, iar in partea a II-a veti gasi informatii despre principiile strungului, tipuri de piese si dispozitive de prindere.

Autor: Dr. Ing. Vlad DICIUC

 

Surse:

  1. http://www.emco-world.com/en/products/industry/turning/cat/6/d/2/p/1000170%2C6/pr/hyperturn-45.html#&gid=1&pid=3
  2. https://www.hurco.com/en-gb/why-hurco/success-stories/blog/lists/posts/post.aspx?ID=99