GROPYUS și specialistul în automatizare KUKA își anunță colaborarea pentru a instala o unitate de producție complet automatizată și gestionată digital la sediul Richen de lângă Heilbronn, Germania | Aceasta cuprinde o investiție în intervalul de milioane de euro cu două cifre medii | Acest lucru va extinde capacitatea de producție a GROPYUS la aproximativ 3.500 de apartamente pe an până la sfârșitul anului 2024.

GROPYUS, un proptech germano-austriac specializat în construcții durabile și modulare, și KUKA, un furnizor lider mondial de soluții de automatizare inteligente, și-au anunțat astăzi colaborarea pentru a extinde unitatea de producție de la sediul GROPYUS Richen. Obiectivul principal al acestei investiții este de a face din fabrica un loc de producție extrem de automatizat și complet integrat digital.

KUKA furnizează un sistem flexibil, la cheie, în acest scop și integrează 45 de roboți și 12 AGV-uri (vehicule cu ghid automat). Compania din Augsburg combină cunoștințele aprofundate de proces din construcția de case modulare automatizate cu mulți ani de experiență din proiecte din industria auto. GROPYUS este responsabil pentru gestionarea întregii unități și implementează un sistem de management al producției bazat pe sarcini. Cu această investiție, proptech-ul plănuiește să-și digitalizeze complet producția și să-și mărească capacitatea la peste 240.000 mp de suprafață brută, ceea ce corespunde a peste 3.500 de apartamente. Capacitatea de producție completă ar trebui să fie realizată până la sfârșitul anului 2024, moment în care 100 de noi locuri de muncă cu înaltă calificare vor fi fost create la șantierul Richen.

Cifre, date și fapte: Linia de producție complet automatizată poate produce aproximativ 3500 de unități de locuințe pe an. © Grupul KUKA

Construcția modulară accelerează construcția rezidențială

Cu o automatizare de 86%, GROPYUS va putea fabrica un element de perete în 17 minute – datorită acestei noi linii de producție. Un element de tavan va fi gata în doar 16 minute. Markus Fuhrmann, CEO al GROPYUS, spune: „Urmând calculele actuale, ne putem aștepta la un deficit de aproximativ 900.000 până la un milion de apartamente în Germania până în 2025. În combinație cu procesele digitalizate, construcția modulară poate accelera semnificativ construirea de noi case, reducând în același timp cheltuieli. Această colaborare cu partenerul nostru experimentat în automatizare, KUKA, înseamnă că vom putea să ne extindem masiv capacitatea de producție până la sfârșitul anului viitor, permițându-ne să fabricăm un produs accesibil, comercializabil și durabil la scară industrială.”

Gradul de automatizare este de până la 86 la sută. © GROPYUS

„În calitate de specialiști în automatizare, de mulți ani conducem o evoluție fără precedent în sectorul construcțiilor. Am putut deja să aplicăm aplicațiile noastre special dezvoltate și expertiza considerabilă în proces în afara Europei. Fiind un grup global cu sediul în Augsburg, este cu atât mai important pentru noi să lucrăm acum cu GROPYUS în Germania pentru a crea un exemplu strălucitor pentru întreaga Europă. Acest proiect stabilește noi standarde în flexibilitate și durabilitate în construcția automată, modulară”, spune Gerald Mies, CEO la KUKA Systems.

O soluție pentru transformarea sectorului construcțiilor

În lumina necesității mai largi de schimbare revoluționară în sectorul construcțiilor, GROPYUS trimite un semnal la nivelul întregii industrie cu această investiție: clădirile sustenabile, la comandă sunt acum posibile cu prețuri competitive și pot fi chiar implementate la scară largă. Acesta este un pas important pentru a face sectorul construcțiilor mai ecologic și pentru a crea locuințe la prețuri accesibile. Investiția în situl Richen întărește, de asemenea, statutul Baden-Württemberg ca locație în care dezvoltarea economică și sustenabilitatea sunt aduse în prim-plan.

Ulrike Götz
Spokesperson Technology


KUKA Aktiengesellschaft, Zugspitzstraße 140, 86165 Augsburg, Germania